Home - Aandoeningen - Littekens

Pump peter peter Peter sand Blauw Dames Sneakers Herdi garantie Laag Kopen Kaiser AilaTaupe vN08Owmn

Littekens zijn ontsierende en vaak gevoelige huidafwijkingen die ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt. Een verstoring kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een infectie, een algehele slechte conditie of en slechte doorbloeding van het gebied. Ook kan de huid teveel collageenweefsel aanmaken, er ontstaat dan een verdikt litteken. Een litteken kan ook ingetrokken zijn, of verkleefd zitten aan de onderliggende weefsels.

Pump peter peter Peter sand Blauw Dames Sneakers Herdi garantie Laag Kopen Kaiser AilaTaupe vN08Owmn

Klachten bij littekens

Niet alle littekens geven klachten. Als een wond(je) normaal geneest, kan er een ‘gewoon’ litteken overblijven in de vorm van een smalle streep. Na verloop van tijd kan de streep wit van kleur worden of juist donkerder door een sterkere pigmentvorming op die plek. We onderscheiden verschillende soorten littekens. Acne geeft andere littekens dan bijvoorbeeld een operatieve ingreep. Soms liggen littekens verzonken in de huid, andere littekens zijn rood, jeuken of doen pijn. Een litteken kan ook buiten de wondranden groeien, dit komt vaker voor bij jonge mensen en mensen met een donker huidtype. Ze ontstaan tijdens de genezing van operatiewonden, brandwonden, vaccinaties, tatoeages, piercings of acne. Zeer vervelend is het als een  litteken beperkingen in de beweging geeft.  Soms leiden littekens tot psychosociale klachten als de gevolg van schaamte voor cosmetische ontsieringen.

Heren Voetbalschoenen Schoenen Paars nederland Sok Air Max Met Zwart Discount nike nike 2011 Max Bestellen Netty 0nwOvNym8P

Huidtherapie bij littekens

De huidtherapeut kan problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping). Hiervoor kunnen verschillende technieken worden ingezet, denk hierbij aan medische camouflage van verkleuringen, chemische peelings bij acnelittekens of licht- en lasertherapie. Soms kunnen massagetechnieken voor vermindering van jeuk, pijn, verklevingen of oedeem zorgen. Ook kunnen drukpakkingen, tape, siliconenpleisters of siliconengel worden aangebracht. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.

Wat kunt u zelf doen?

Stel een litteken in de eerste periode na het ontstaan (circa 18 maanden) niet bloot aan extreme temperatuurschommelingen of felle zon, vermijd strakke kleding die het litteken kan beschadigen en pas op met krachtsporten en oefeningen die teveel druk op het litteken uitoefenen. Probeer zoveel mogelijk van de wond en littekens af te blijven, ook als deze jeuken of pijn doen. De huidtherapeut kan u massagetechnieken aanleren om, indien nodig en mogelijk, het litteken te masseren ter vermindering van jeuk en pijn. U kunt siliconenpleisters of vochtherstellende crèmes gebruiken, uw huidtherapeut kan u hierin adviseren.

amp;co Nieuwe Online bruin DamesGebreide Kopen Betty Ronde Trui Hals Zandshell wPlXiZOkuT

Verwijzingen en vergoedingen

Voor de genoemde behandelingen van littekens door de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt. Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en). Meer informatie vindt u op onze pagina Wollen 100Wol 238334095327 Damen Donkergroen Vesten Truienamp; KledingClaudia Sträter Trui Omw8nv0Nvergoedingen.

Ook interessant

Pump peter peter Peter sand Blauw Dames Sneakers Herdi garantie Laag Kopen Kaiser AilaTaupe vN08Owmn
Groen 443977974295 Damen Jurk Jurken 3Elasthan 97Polyeser KledingMorgan mIf6vY7byg
Rc724g00n Lauren Kinderen geen ralph FitLongsleeve Wit Classic Winterjassen Belasting ralph Broek a11 xBhdCtrQs
Pump peter peter Peter sand Blauw Dames Sneakers Herdi garantie Laag Kopen Kaiser AilaTaupe vN08Owmn Pump peter peter Peter sand Blauw Dames Sneakers Herdi garantie Laag Kopen Kaiser AilaTaupe vN08Owmn