Home - Aandoeningen - Littekens

Kopen Vesten Marine Dames goedkoop napapijri Sale napapijri Jas Truienamp; Blu Napapijri TaurageSweater Online uZOXPki

Littekens zijn ontsierende en vaak gevoelige huidafwijkingen die ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt. Een verstoring kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een infectie, een algehele slechte conditie of en slechte doorbloeding van het gebied. Ook kan de huid teveel collageenweefsel aanmaken, er ontstaat dan een verdikt litteken. Een litteken kan ook ingetrokken zijn, of verkleefd zitten aan de onderliggende weefsels.

Kopen Vesten Marine Dames goedkoop napapijri Sale napapijri Jas Truienamp; Blu Napapijri TaurageSweater Online uZOXPki

Klachten bij littekens

Niet alle littekens geven klachten. Als een wond(je) normaal geneest, kan er een ‘gewoon’ litteken overblijven in de vorm van een smalle streep. Na verloop van tijd kan de streep wit van kleur worden of juist donkerder door een sterkere pigmentvorming op die plek. We onderscheiden verschillende soorten littekens. Acne geeft andere littekens dan bijvoorbeeld een operatieve ingreep. Soms liggen littekens verzonken in de huid, andere littekens zijn rood, jeuken of doen pijn. Een litteken kan ook buiten de wondranden groeien, dit komt vaker voor bij jonge mensen en mensen met een donker huidtype. Ze ontstaan tijdens de genezing van operatiewonden, brandwonden, vaccinaties, tatoeages, piercings of acne. Zeer vervelend is het als een  litteken beperkingen in de beweging geeft.  Soms leiden littekens tot psychosociale klachten als de gevolg van schaamte voor cosmetische ontsieringen.

517840464178 gebroken 3Elasthan Blousesamp; Damen Blouse Wit Tunieken KledingMango 97Katoen Lichtblauw SzpGqUMV

Huidtherapie bij littekens

De huidtherapeut kan problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping). Hiervoor kunnen verschillende technieken worden ingezet, denk hierbij aan medische camouflage van verkleuringen, chemische peelings bij acnelittekens of licht- en lasertherapie. Soms kunnen massagetechnieken voor vermindering van jeuk, pijn, verklevingen of oedeem zorgen. Ook kunnen drukpakkingen, tape, siliconenpleisters of siliconengel worden aangebracht. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.

Wat kunt u zelf doen?

Stel een litteken in de eerste periode na het ontstaan (circa 18 maanden) niet bloot aan extreme temperatuurschommelingen of felle zon, vermijd strakke kleding die het litteken kan beschadigen en pas op met krachtsporten en oefeningen die teveel druk op het litteken uitoefenen. Probeer zoveel mogelijk van de wond en littekens af te blijven, ook als deze jeuken of pijn doen. De huidtherapeut kan u massagetechnieken aanleren om, indien nodig en mogelijk, het litteken te masseren ter vermindering van jeuk en pijn. U kunt siliconenpleisters of vochtherstellende crèmes gebruiken, uw huidtherapeut kan u hierin adviseren.

dsquared dsquared Trui Nederland Dsquaredherenjeans1005inblauw Amsterdam outlet K3ul1JFTc

Verwijzingen en vergoedingen

Voor de genoemde behandelingen van littekens door de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt. Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en). Meer informatie vindt u op onze pagina Superdry Tri Hawaii Kleding Marbled Top Dames Zwart Bikini Zwemkleding FK1lu3TJcvergoedingen.

Ook interessant

Kopen Vesten Marine Dames goedkoop napapijri Sale napapijri Jas Truienamp; Blu Napapijri TaurageSweater Online uZOXPki
uniek Kleding Performance nike Max Essential Dames Air 1 TopBlack Sneakers Nike wNn0m8v
73Katoen Blousesamp; Wit 3Elasthan Damen Tunieken Women Blouse Collection 24Polyamide KledingEsprit 12530691941 nw08ONPkX
Kopen Vesten Marine Dames goedkoop napapijri Sale napapijri Jas Truienamp; Blu Napapijri TaurageSweater Online uZOXPki Kopen Vesten Marine Dames goedkoop napapijri Sale napapijri Jas Truienamp; Blu Napapijri TaurageSweater Online uZOXPki