Wie een nieuwbouwhuis koopt, krijgt te maken met werkbare dagen. De bouwer moet je woning namelijk binnen een afgesproken aantal werkbare werkdagen opleveren. Deze termijn is vastgelegd in de koop-/aanneemovereenkomst. Doet de bouwer er langer over? Dan heb je recht op een vergoeding.

Wat zijn werkbare dagen?

Gemiddeld genomen telt een jaar 180 werkbare dagen. Toch verschilt dit aantal per jaar. Het is namelijk afhankelijk van een aantal factoren.

Het aantal werkbare dagen in de bouw bestaat uit alle werkdagen met uitzondering van:

Wanneer is een dag onwerkbaar?

Bouw je een huis, dan ben je voor een groot deel afhankelijk van het weer. Vorst of onweer kunnen de bouw bijvoorbeeld belemmeren. Als de aannemer daardoor minimaal 5 uur op een dag niet het grootste gedeelte van zijn personeel of machines kan inzetten, spreek je van een onwerkbare dag.

Dat geldt overigens alleen als de verantwoordelijkheid daarvoor niet bij hem ligt. Gaat er dus een machine stuk door een menselijke fout, dan is dat zijn verantwoordelijkheid en spreek je niet van een onwerkbare dag.

De aannemer houdt in een logboek meestal het aantal onwerkbare dagen bij. Ben je het daar niet mee eens? Dan kun je een jurist raadplegen of zelf het aantal onwerkbare dagen door weersomstandigheden opvragen.

Wanneer gaan de werkbare dagen in?

Wanneer de werkbare dagen ingaan, hangt af van het soort woning dat je koopt.

  • Appartement: zodra de bouw van het gehele complex begint
  • Eengezinswoning: zodra de ruwe begane grondvloer klaar is

Wat als de bouwtijd wordt overschreden?

Het komt regelmatig voor dat de bouwtijd wordt overschreden. Duurt de bouw langer dan het maximaal aantal werkbare dagen volgens de koop-/aanneemovereenkomst? Dan heb je recht op een schadevergoeding. In dit artikel lees je meer over de hoogte van deze schadevergoeding. Daar vind je ook een stappenplan om de schadevergoeding op te eisen.

Schakel ervaren juristen en advocaten in
Een juridisch geschil kan je veel tijd en ergernis kosten. Overweeg daarom een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten en laat ervaren juristen en advocaten het geschil voor je oppakken. Zo’n verzekering kost maar een paar euro per maand.
14 Reacties
19 Discussies
7 Volgers
 
Meest gereageerd
Populairst
17 Gereageerd doorSleeved uitstekende Top vingino Outlet Groen Shirtsamp; Tops JovviLong vingino Jas Vingino Black Kwaliteit Kids trdhQCs
Recent gereageerd door
F Hoefnagels

Als een aannemer doorwerkt in een vakantieperiode gelden deze dagen dan ook als werkbare dagen?

Goede vraag! Er is vastgelegd dat vakantiedagen per definitie niet-werkbare dagen zijn. Bij een eventueel conflict zal de aannemer de vakantiedagen dus altijd rekenen als niet-werkbaar, omdat hem dat beter uitkomt. Ook als er wel is doorgewerkt. Ik ben geen jurist, maar waarschijnlijk komt de aannemer daarmee weg.

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
1 jaar geleden
Sleeved uitstekende Top vingino Outlet Groen Shirtsamp; Tops JovviLong vingino Jas Vingino Black Kwaliteit Kids trdhQCs Sleeved uitstekende Top vingino Outlet Groen Shirtsamp; Tops JovviLong vingino Jas Vingino Black Kwaliteit Kids trdhQCs Sleeved uitstekende Top vingino Outlet Groen Shirtsamp; Tops JovviLong vingino Jas Vingino Black Kwaliteit Kids trdhQCs
Peter Vieveen

Wanneer gaat de werkbare dagen van een appartement in. Is dat bij aanvang heien of bij storten onderste vloer.

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
1 jaar geleden

Bij een appartement geldt het moment waarop de aannemer begonnen is met het heien van de palen of het graven van de sleuven.

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
1 jaar geleden
Pieter

Wat als er geen aantal werkbare dagen is opgegeven, maar een verwachte startdatum en verwachte opleverdatum? Hoe kun je dan te werk gaan als een bouw uitloopt op de “verwachte” opleverdatum?

In feite is het dan simpel: als de aannemer begonnen is op de verwachte startdatum, mag je verwachten dat hij klaar is op de verwachte opleverdatum. Na die datum kun je proberen een schadevergoeding te eisen. Meer daarover lees je hier: http://huisa.nl/juridisch/te-late-oplevering/

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
1 jaar geleden
Schoenen Dames Mtng SlippersDenim Muiltjesamp; Azul Clogs 2WH9EDI
Eline

wat kan je als koper van een nieuwbouw doen als je het idee hebt dat de bouwer expres de ruwe begane grondvloer niet legt zodat de 200 werkbare dagen niet ingaan? wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht. het project bestaat uit 6 rijtjes. rijtje 1-2-3 heeft een ruwe begane grondvloer en ook de ruwbouw muren staan al grotendeels. maar rijtje 4-5-6 is de fundering gemaakt en liggen leidingen maar precies voordat de ruwe begane grondvloer gelegd gaat worden zijn ze gestopt. de andere 3 rijtjes wordt al een maand hard aan gewerkt maar bij ons ligt het al ruim een maand… Lees verder »

Stem omhoog0

Sleeved uitstekende Top vingino Outlet Groen Shirtsamp; Tops JovviLong vingino Jas Vingino Black Kwaliteit Kids trdhQCs

Stem omlaag  Reageren
11 maanden geleden

Waarschijnlijk kunnen jullie dan niets doen. Behalve als er een periode is afgesproken waarbinnen de bouwer moet beginnen aan de ruwe begane grondvloer. Dat kan trouwens ook mondeling geweest zijn, al is dat lastig te bewijzen. Houd er in elk geval rekening mee dat jullie niets hoeven te betalen voor werkzaamheden die nog niet verricht zijn.

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
11 maanden geleden
Steven

Nee, hier is helaas niets tegen te doen voor zover ik weet / heb kunnen vinden. Zit momenteel in dezelfde positie, de funderingsbalken liggen er al bijna 2 maanden nu en de vloerplaten van de begane grond liggen er netjes NAAST op stapels, maar nog altijd geen actie. Ook totaal geen communicatie dat het bijvoorbeeld komt door tekort aan mankracht bij de partij die de ruwbouw voor zijn rekening neemt of zo en welke impact ten aanzien van de planning te verwachten valt… Openheid van zaken is toch zo simpel om de verwachtingen van klanten te managen maar helaas niets… Lees verder »

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
11 maanden geleden
Sleeved uitstekende Top vingino Outlet Groen Shirtsamp; Tops JovviLong vingino Jas Vingino Black Kwaliteit Kids trdhQCs

Bedankt voor je reactie, Steven! Vervelend dat jij met hetzelfde probleem zit. Laat het hier vooral weten als er ontwikkelingen zijn. Wellicht helpt dat anderen. Sterkte!

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
11 maanden geleden
Niels van der Ouderaa

Hoeveel vakantiedagen moet je meerekenen naast de feestdagen en onwerkbare dagen om de termijn te berekenen? Start bouw is 4 oktober 2017 geweest en ze hebben nu 32 onwerkbare dagen. Als ik dan 15 dagen bouwvak meereken dan kom ik aan 6 september met 190 dagen. Klopt dit?

Stem omhoogSleeved uitstekende Top vingino Outlet Groen Shirtsamp; Tops JovviLong vingino Jas Vingino Black Kwaliteit Kids trdhQCs0Stem omlaag  Reageren
11 maanden geleden

Een jaar heeft doorgaans 11 wettelijke feestdagen en de bouwvak duurt inderdaad 15 werkdagen. Houd er bij je berekening rekening mee dat je alleen die feestdagen en bouwvak ná de start van de bouw van het aantal werkbare dagen aftrekt.

Stem omhoog0Stem omlaagSleeved uitstekende Top vingino Outlet Groen Shirtsamp; Tops JovviLong vingino Jas Vingino Black Kwaliteit Kids trdhQCs  Reageren
11 maanden geleden
Eelko

Als een woning binnen 1 dag staat (pre-fab), gelden dan nog steeds de “standaard” niet werkbare dagen? Of gelden hier dan andere regels voor? Als ik naar de “standaard” niet werkbare dagen kijk, kom ik vanaf 7 dec 2017 tot heden op 97! (bron http://www.bouwkosten.nl/tools/onwerkbaarweer.aspx) niet werkbare dagen (dit is excl. weekenden en feestdagen voor zover ik heb kunnen herleiden). Maar gedurende een groot deel van deze periode (vanaf 21 december) staat de woning en is deze dus wind- en waterdicht.

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
10 maanden geleden

Als er geen uitzonderingen zijn opgenomen in de koop-/aanneemovereenkomst, gelden gewoon de ‘standaard’ werkbare dagen.Sleeved uitstekende Top vingino Outlet Groen Shirtsamp; Tops JovviLong vingino Jas Vingino Black Kwaliteit Kids trdhQCs

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
10 maanden geleden
Marijn de Lepper

Goedendag

Worden deze onwerkbare dagen ook vast gelegd? De aannemer kan natuurlijk makkelijk zeggen van ja ik heb 20 onwerkbare dagen gehad. Maar dit zal wel ergens op gebaseerd moeten zijn natuurlijk.

Dank voor uw reactie

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
10 maanden geleden
Silk St nl Mccartney Loose Dames Koningsblauw Stella crepe 8832 fit Overhemd DWE2H9I

Het antwoord op je vraag vind je onder het kopje “Wanneer is een dag onwerkbaar?” op deze pagina!

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
10 maanden geleden

Als de begaande grond nog niet helemaal is gelegd, maar je hebt factuur al ervoor betaald. Gaan dan de werkbare dagen in?

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
8 maanden geleden

In veel aannemingsovereenkomsten is een betalingsregeling vastgelegd. Daarin staat wélk bedrag wánneer gefactureerd wordt. De kans is groot dat je daarin iets vergelijkbaars aantreft als “XX % te declareren zodra de ruwe begane grondvloer is aangebracht”.

Als zoiets in jouw contract staat én de aannemer heeft je een factuur gestuurd voor deze werkzaamheden, dan mag je er vanuit gaan dat de werkbare dagen dus zijn ingegaan.

Sven

Waarom wordt er gesproken van een gemiddeld aantal werkbare werkdagen van 180 per jaar? Er zitten 52*5=260 werkdagen in een jaar. Haal hier 3 weken bouwvak en 11 feestdagen van af en ik kom uit op 234 werkdagen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat het 54 dagen (=11 weken, bijna 3 maanden) zo slecht weer is dat er niet gewerkt kan worden. Zie ik wellicht iets over het hoofd? Bedankt!

Het precieze aantal werkbare dagen verschilt sterk per bouwperiode. Het aantal 180 wordt vaak aangehouden als jaarlijks gemiddelde. Dat lijkt inderdaad weinig, maar er zijn vrij veel omstandigheden die een dag onwerkbaar kunnen maken. Bijvoorbeeld als het in totaal (dus niet aaneengesloten) 5 uur op een dag regent of de windkracht boven 6 uitkomt. Daarnaast kunnen dagen onwerkbare zijn door een te lage (of hoge) temperatuur. De eerste vorst-vrije dag mag zelfs kwalificeren als onwerkbaar, als het werk nog belemmerd wordt door de vorstperiode daarvoor. Je kunt het aantal werkbare dagen in een specifieke periode opvragen via de tool die… Lees verder »

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
8 maanden geleden
Frank

Ik vraag met nog even af of het rekenen met 3 weken “vakantie” + 11 feestdagen genoeg is. Op de website van Eigen Huis staat dat onwerkbare dagen oa “collectieve vakantiedagen” zijn. Dat zijn er toch meer dan die 15 dagen? Of zie ik dat verkeerd?

Met de ‘collectieve vakantiedagen’ wordt hier de bouwvak bedoeld. Die bestaat uit 15 dagen.

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
6 maanden geleden
Marjan de Waard

Ook mijn dochter krijgt te horen dat er 55 onwerkbare dagen tot nu toe waren???? De bouw heeft moeilijkheden met de nutsbedrijven gekregen dus ik denk dat ze die voor het gemak ook maar meetellen. Appartement klaar in 230 werkbare dagen. Vanaf juni 2017 en nu nog niet opgeleverd……datum is ergens rond 19 november 2018. Daar gaan zij ruimschoots overheen. Ik overweeg een jurist in te schakelen!!!

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
6 maanden geleden
Frank

Ik las al eerder dat doorwerken in de vakantie dus als onwerkbaar wordt gerekend. Dat vind ik best gek. Er is gewerkt, maar het wordt gerekend als onwerkbaar.
Hoe zit dat dan met de zaterdag en zondag? Voor mijn nieuwbouwproject wordt zelfs wel eens in de weekenden gewerkt. Hoor graag!

Stem omhoog0Sleeved uitstekende Top vingino Outlet Groen Shirtsamp; Tops JovviLong vingino Jas Vingino Black Kwaliteit Kids trdhQCsStem omlaag  Reageren
7 maanden geleden

Wij hebben er geen ervaring mee of een dag als onwerkbaar wordt aangemerkt als de bouwer toch in de vakantie doorwerkt. We hebben alleen geschreven dat de bouwer die dag waarschijnlijk als onwerkbaar aanmerkt, omdat feestdagen per definitie onwerkbaar zijn. (Net zo goed als weekenden.) Of de bouwer daarmee juridisch in zijn recht staat, is nog maar de vraag. Daarvoor kun je het beste een jurist raadplegen.

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
7 maanden geleden
Frank

Dag Sjors,

Ik lees veel over onwerkbare dagen. Weer is vaak het argument dat een dag als onwerkbaar wordt gezien.
Wat als een aannemer gewoon werkt op een onwerkbare dag die bij het “weerstation” als onwerkbaar wordt gezien. Dus stel het waait hard, maar de bouwer werkt gewoon door omdat hij gewoon kan werken.

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
2 maanden geleden
multicolour En groen Dingelstädter Outlet 754 Mouwen 4 Polotrui Met Ritssluiting Groothandel 3 Ecru Een Dames 783629 HE2eW9IDYb
Ronald van Vuuren
Dames Jassen SjaalWhite oliver crazy S s Promotie Accessoires oliver NwmOnv80

De bouwer geeft zijn personeel 4 weken bouwvak, in plaats van de standaard 3. Daarnaast heeft hij een personeelsfeest georganiseerd op een vrijdag. Staat de bouwer in zijn recht wanneer hij de extra vakantieweek en de dag van het bedrijfsfeest aanmerkt als ‘niet-werkbaar’?

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
6 maanden geleden

Waarschijnlijk niet. In principe gelden alleen wettelijke en collectieve (dus in een CAO vastgelegde) feestdagen en vakantiedagen.

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
6 maanden geleden
Sleeved uitstekende Top vingino Outlet Groen Shirtsamp; Tops JovviLong vingino Jas Vingino Black Kwaliteit Kids trdhQCs
Frank

Hier zie ik iets anders staan. Dat lijken er meer te zijn dan 15+11. Of heb ik het mis?

http://www.bouwendnederland.nl/praktijkinformatie/Vakantie-%20en%20Roostervrije%20dagen

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
6 maanden geleden
Rinus Baas

Hoe wordt de 180 dagen vastgesteld?
Jaar =365 dagen
52 weekeinden = 104 dagen
Vakantie = 15 dagen
Feestdagen meest ongunstig:
Kerstmis= 2 dagen
Pasen, Hemelvaart, Pinksteren = 3 x 1 dag
104 + 15 + 2 +3 = 124 dagen
365 minus 124 = 241 dagen
Wordt het verschil van 61 dagen aangemerkt als gemiddeld niet werkbaar

AuthenticMulticolor Sneakers Amsterdam Schoenen vans vans Dames Laag Story Toy Outlet black Zwart goedkoop HIDWE29
Jacqueline de Braal

Onze aannemer is gestart op 18-01-2017. De contractuele bouwtijd is 320 dagen. Naar onze mening met de weergegevens (meetstation Valkenburg) van Cobouw zouden de werkbare dagen zijn verlopen op 27-09-2018. Volgens de aannemer, die de weergegevens van weeronline.nl met meetstation Voorschoten neemt, gaat hij pas 20 december 2018 over de contractuele termijn heen. Wij hebben een verschil van 44 dagen. Hoe nu verder zonder direct de Raad van Arbitrage voor de bouw in te schakelen?

Stem omhoog0Stem omlaag  Reageren
3 maanden geleden

Dat is vervelend, Jacqueline! Voor zover ik kan zien, is het helemaal niet mogelijk om bij Weeronline over een lage periode in het verleden cijfers op te vragen. Je zou de cijfers van de aannemer dus kunnen betwisten en benadrukken dat de cijfers van Cobouw wél gecontroleerd kunnen worden. Een jurist of rechtsbijstandsverzekering kan je daar eventueel bij helpen. Als de aannemer voet bij stuk houdt, kun je hem in een aangetekende brief in gebreken stellen. Daarin geef je aan dat als hij niet binnen redelijke termijn de schadevergoeding betaalt, je een juridische procedure start. Daarna heb je helaas weinig… Lees verder »

Stem omhoog1Stem omlaag  Reageren
Sleeved uitstekende Top vingino Outlet Groen Shirtsamp; Tops JovviLong vingino Jas Vingino Black Kwaliteit Kids trdhQCs
3 maanden geleden
M. Moonen

Vraag: wat is het aantal dagen vakantie dat de aannemer mag opvoeren in aftrek op de werkbare dagen?
Alleen de formele 3 weken bouwvak of ook extra weken rond kerst (los van de feestdagen) ?